SUPPAILUA JÄRVIMAISEMISSA


Kesäkuu ja suppailukauden avaus kuuluvat yhteen. Karaistuneemmat toki aloittavat heti jäiden lähdettyä, mutta koska en omista märkä- tai kuivapukua, aloitan kauden vasta siinä vaiheessa kun erikoisvaatetusta ei tarvita.

Suppailuretkeni ovat yleensä 14-15 km:n pituisia. Nykyinen sup-lauta on yleislauta, joka on omiaan muutaman kilometrin leppoisaan lipumiseen tyynellä säällä. Pidemmillä matkoilla eteneminen on sen sijaan hidasta ja vastatuulessa saa tehdä töitä olan takaa, jotta lauta ylipäänsä kulkee eteenpäin. Harkinnassa onkin nyt pidemmille matkoille sopiva retkilauta. Tai kanootti. 


 

KULJETUSALUSTASup-laudan kuljetusalustaa ei saanut USA:ta lähempää, mutta tuote on suolaisen hintansa arvoinen. Kun ranta on 500 metrin päässä, alkaa kuljetustavalla olla merkitystä. Toki laudan voi pumpata jokaisen käyttökerran yhteydessä ja viedä rantaan kuljetusrepussa tai auton takapenkillä. Asia ei ole kuitenkaan ihan näin yksinkertainen, jos suppaajalla on spagettikäsivarret ja painoa alle 55 kg. Toisin kuin ilmatäytteisten sup-lautojen mainonnassa annetaan ymmärtää, ei laudan pumppaaminen riittävään paineeseen ole 5 minuutin pikkujuttu vaan voimainponnistus, joka vie käsistä mehut  ennenkuin on edes saanut lautaa veteen. Tästä syystä pumppaan laudan täyteen vain kerran kauden alussa ja tyhjennän sen vasta kauden lopussa. 

On huomattavasti kevyempää vetää sup-lautaa perässään pyörien päällä kuin kantaa sitä olkapäällään kantohihnan varassa. Renkaiden läpimitta on 33 cm, joten ne rullaavat todella kevyesti. Tässä mallissa ei ole erillistä sidontanauhaa melalle, mutta kiinnitys onnistuu esim. kuormaliinalla.


Renkaat on helppo irrottaa akselista ja kiinnittää akselissa oleviin säilytystappeihin. Tällöin kuljetusalusta mahtuu sup-laudalle, jos haluaa ottaa sen mukaan. Alusta painaa n. 3,6 kg, mutta lisäpaino ei tunnu missään.


Sitten vain lauta vesille ja lipumaan kohti autiosaarta. Pidän "poukamasuppailusta", jossa edetään rannanmyötäisesti poukamasta toiseen ja rantaudutaan aina kun tekee mieli pulahtaa veteen. Koska rannat ovat usein kivikkoisia, ovat uimatossut tarpeen. Kommentit

Suositut tekstit